Trawa cytrynowa to roślina, która jest bardzo szeroko wykorzystywana w pracy kulinarnej różnego rodzaju. Przede wszystkim, stosuje się ją w daniach kuchni azjatyckiej takiej, jak chińska, tajska, czy też wietnamska. A to dlatego, że jej aromat może znacząco wzbogacić smak potrawy i nadać mu wyjątkowej świeżości i cytrusowego posmaku. Taki właśnie bowiem ma właśnie trawa cytrynowa i warto sobie z tego zdać sprawę. Doskonale skomponuje się więc z pikantnymi zupami i potrawami mięsnymi, czy też wegetariańskimi. Stosuje się ją także w przyprawianiu egzotycznych deserów, które poza słodyczą, dają nam poczuć także inne elementy, jak cytrusowy i lekko pikantny aromat. Możemy spróbować trawy cytrynowej nawet w naszych warunkach geograficznych, ponieważ ten element jest dostępny w sklepach z egzotycznymi potrawami i przyprawami, jak i w wielu hipermarketach spożywczych. Warto więc spróbować je wykorzystać, ponieważ smak trawy cytrynowej doskonale komponuje się z wieloma kontekstami potraw azjatyckich i nie tylko.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Załóż blog kulinarnyZałóż blog kulinarny
      Wielu z nas ma jakieś zainteresowania. Wiadomo, że nieraz dotyczą one zupełnie różnych dziedzin. Bez wątpienia wiele osób naprawdę lubi gotować. Nie ogranicza się to jedynie do gotowania z książką …
    • Dieta nie musi być zmorą
      Duża część osób po usłyszeniu słowa dieta ma przed oczyma wstrętne jedzenie, którego nie da się przełknąć. Często zniechęca to do tego, żeby przejść na dietę i po prostu schudnąć. …