Trawa cytrynowa to roślina, która jest bardzo szeroko wykorzystywana w pracy kulinarnej różnego rodzaju. Przede wszystkim, stosuje się ją w daniach kuchni azjatyckiej takiej, jak chińska, tajska, czy też wietnamska. A to dlatego, że jej aromat może znacząco wzbogacić smak potrawy i nadać mu wyjątkowej świeżości i cytrusowego posmaku. Taki właśnie bowiem ma właśnie trawa cytrynowa i warto sobie z tego zdać sprawę. Doskonale skomponuje się więc z pikantnymi zupami i potrawami mięsnymi, czy też wegetariańskimi. Stosuje się ją także w przyprawianiu egzotycznych deserów, które poza słodyczą, dają nam poczuć także inne elementy, jak cytrusowy i lekko pikantny aromat. Możemy spróbować trawy cytrynowej nawet w naszych warunkach geograficznych, ponieważ ten element jest dostępny w sklepach z egzotycznymi potrawami i przyprawami, jak i w wielu hipermarketach spożywczych. Warto więc spróbować je wykorzystać, ponieważ smak trawy cytrynowej doskonale komponuje się z wieloma kontekstami potraw azjatyckich i nie tylko.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kuchnie zagraniczne
      Niezwykle istotnym czynnikiem, który ma wpływ na całe nasze życie jest zdrowie. Z kolei, by nasze zdrowie nam dopisywało, niezwykle istotne jest to czym się odżywiamy, co jemy, jakie posiłki …
    • Deser lodowy nie tylko na gorące dni
      Każdy z nas bardzo lubi lody, nie tylko w letnie gorące dni, dzięki którym możemy się zarówno ochłodzić jak i nabrać energii. Możemy jednak sprawić, aby były one jeszcze smaczniejsze, …