Dlaczego bardzo często jest tak, że choć lubimy jedzenie restauracyjne, to z chęcią wracamy do domu na proste i klasyczne potrawy? Dlaczego smak domowych potraw przemawia do nas w tak dużym stopniu? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta: domowe jedzenie zazwyczaj przygotowane jest z dużą starannością i choć nie używa się przy jego tworzeniu zbyt dużej ilości przypraw, to okazać się może, że w prostocie oraz dobrym nastawieniu tkwi klucz do sukcesu. Dlatego też, kuchnia naszej babci, czy też inne tego typu rozwiązania spotkają się zawsze z dobrym przyjęciem, a my będziemy wracać do tego, co przygotowane jest w domu. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest również fakt, iż potrawy domowe zazwyczaj przygotowują się dłużej, bo mamy na to czas. Dlatego też, mięso marynuje się dłużej, bigos domowy leży czasami i się „przegryza” przez kilkanaście dni, a farsz do pierogów jest doprowadzony do perfekcji. Dlatego też, choć jedzenie restauracyjne może mieć dobry smak, to tego z domu na pewno nigdy nie przebije do końca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Smaki ostre w kuchni
      Każdy z nas wie, że o gustach się nie dyskutuje i tak również jest, gdy chodzi o upodobania kulinarne. Jednakże zdarza się i tak, że osoba, która bardzo czegoś nienawidzi …
    • Smak to podstawaSmak to podstawa
      Z ciekawością człowiek niejednokrotnie spogląda na poczynania drugiego człowieka. Z pewnością i my sami znaleźliśmy się w takiej sytuacji, kiedy to patrzyliśmy na to, jak ktoś coś robi. Jednakże, w …