Dlaczego bardzo często jest tak, że choć lubimy jedzenie restauracyjne, to z chęcią wracamy do domu na proste i klasyczne potrawy? Dlaczego smak domowych potraw przemawia do nas w tak dużym stopniu? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta: domowe jedzenie zazwyczaj przygotowane jest z dużą starannością i choć nie używa się przy jego tworzeniu zbyt dużej ilości przypraw, to okazać się może, że w prostocie oraz dobrym nastawieniu tkwi klucz do sukcesu. Dlatego też, kuchnia naszej babci, czy też inne tego typu rozwiązania spotkają się zawsze z dobrym przyjęciem, a my będziemy wracać do tego, co przygotowane jest w domu. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest również fakt, iż potrawy domowe zazwyczaj przygotowują się dłużej, bo mamy na to czas. Dlatego też, mięso marynuje się dłużej, bigos domowy leży czasami i się „przegryza” przez kilkanaście dni, a farsz do pierogów jest doprowadzony do perfekcji. Dlatego też, choć jedzenie restauracyjne może mieć dobry smak, to tego z domu na pewno nigdy nie przebije do końca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kuchnia amerykańska
      W naszym kraju coraz częściej dochodzi do tego, że zaczynamy zapominać o tym jak powinniśmy gotować i powoli zaczynamy zdradzać naszą rodzimą kuchnię na korzyść kuchni amerykańskiej. Ważne jest tutaj …
    • Nietypowe potrawy, czyli co na świecie ludziom smakuje
      Każde społeczeństwo ma w swojej tradycji, kulturze, specyficzne tylko dla siebie potrawy. To, ze my lubimy pierogi z kapusta, nie musi to być przysmakiem w innych społecznościach. Świnki morskie u …