Indie wymieniane są ostatnio jako jeden z krajów szybko rozwijających się. Coraz więcej koncernów Zachodnich zatrudnia pracowników z tej części świata lub nawet przenosi swoje firmy do hinduskich centrów gospodarczych. Pora więc przyjrzeć się tamtejszej kuchni, która zaczyna opanowywać światowe restauracje. Jej wyróżnikiem jest przede wszystkim curry – czyli różnego rodzaju potrawy z warzyw i mięsa, do których dodaje się specjalną mieszankę przypraw (m. in. kurkuma, chili, imbir). Stało się ono wyróżnikiem hinduskich restauracji, a w wielu częściach świata weszło do kanonu potraw fast food. W wielu regionach nie spożywa się mięsa, stąd duże bogactwo warzyw w diecie miejscowej ludności. Hindusi lubią wspólnie jeść, dlatego mają bardzo dużo przekąsek w swoim jadłospisie. Popularne są smażone w głębokim oleju trójkątne pierożki samosa, faszerowane warzywami lub serem. Wypiekane nieduże chlebki (naan, roti) podaje się z przeróżnymi sosami i dipami. W muzułmańskich częściach kraju popularne są potrawy z baraniny i jagnięciny. Dodatkiem do dań są np. ryż, marynowane warzywa, itp. Kuchnia hinduska jest bardzo aromatyczna i barwna poprzez wykorzystanie najrozmaitszych połączeń przypraw. Swoistym rytuałem cieszy się picie herbaty, która jest bardzo słodka. Znanym sposobem jest spożywanie jej przesączając przez kostkę cukru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Gdy nie chce ci się gotować
      Z pewnością każdy z nas czasem ma taki dzień, że po prostu nie ma ochoty na robienie czegokolwiek. Najchętniej zostalibyśmy w łóżkach i nie wychodzili z nich na krok. Wiadomo, …
    • Smaki świataSmaki świata
      Często słyszy się o smakach świata. Każdy z nas może lubić inną potrawę, jednym smakuje mięso, innym nie. Ktoś inny woli zdecydowanie rzeczy mleczne, a inna osoba może za nimi …