postheadericon Smak Indii

Indie wymieniane są ostatnio jako jeden z krajów szybko rozwijających się. Coraz więcej koncernów Zachodnich zatrudnia pracowników z tej części świata lub nawet przenosi swoje firmy do hinduskich centrów gospodarczych. Pora więc przyjrzeć się tamtejszej kuchni, która zaczyna opanowywać światowe restauracje. Jej wyróżnikiem jest przede wszystkim curry – czyli różnego rodzaju potrawy z warzyw i mięsa, do których dodaje się specjalną mieszankę przypraw (m. in. kurkuma, chili, imbir). Stało się ono wyróżnikiem hinduskich restauracji, a w wielu częściach świata weszło do kanonu potraw fast food. W wielu regionach nie spożywa się mięsa, stąd duże bogactwo warzyw w diecie miejscowej ludności. Hindusi lubią wspólnie jeść, dlatego mają bardzo dużo przekąsek w swoim jadłospisie. Popularne są smażone w głębokim oleju trójkątne pierożki samosa, faszerowane warzywami lub serem. Wypiekane nieduże chlebki (naan, roti) podaje się z przeróżnymi sosami i dipami. W muzułmańskich częściach kraju popularne są potrawy z baraniny i jagnięciny. Dodatkiem do dań są np. ryż, marynowane warzywa, itp. Kuchnia hinduska jest bardzo aromatyczna i barwna poprzez wykorzystanie najrozmaitszych połączeń przypraw. Swoistym rytuałem cieszy się picie herbaty, która jest bardzo słodka. Znanym sposobem jest spożywanie jej przesączając przez kostkę cukru.

Leave a Reply

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Nie bój się gotowaćNie bój się gotować
      Dla nikogo z nas niczym nowym i zaskakującym nie powinno być to, że w XXI wieku bardzo wiele osób wręcz obawia się tego, aby wykonywać pewne zadania. Niestety, ale spora …
    • Kuchnia dla każdegoKuchnia dla każdego
      Gdy mówimy na przykład na temat kuchni, to każdy z nas może sobie coś innego pomyśleć. Na przykład osoby, które są w obecnej chwili głodne mogą powiedzieć, że myślą aktualnie …