postheadericon Smak Indii

Indie wymieniane są ostatnio jako jeden z krajów szybko rozwijających się. Coraz więcej koncernów Zachodnich zatrudnia pracowników z tej części świata lub nawet przenosi swoje firmy do hinduskich centrów gospodarczych. Pora więc przyjrzeć się tamtejszej kuchni, która zaczyna opanowywać światowe restauracje. Jej wyróżnikiem jest przede wszystkim curry – czyli różnego rodzaju potrawy z warzyw i mięsa, do których dodaje się specjalną mieszankę przypraw (m. in. kurkuma, chili, imbir). Stało się ono wyróżnikiem hinduskich restauracji, a w wielu częściach świata weszło do kanonu potraw fast food. W wielu regionach nie spożywa się mięsa, stąd duże bogactwo warzyw w diecie miejscowej ludności. Hindusi lubią wspólnie jeść, dlatego mają bardzo dużo przekąsek w swoim jadłospisie. Popularne są smażone w głębokim oleju trójkątne pierożki samosa, faszerowane warzywami lub serem. Wypiekane nieduże chlebki (naan, roti) podaje się z przeróżnymi sosami i dipami. W muzułmańskich częściach kraju popularne są potrawy z baraniny i jagnięciny. Dodatkiem do dań są np. ryż, marynowane warzywa, itp. Kuchnia hinduska jest bardzo aromatyczna i barwna poprzez wykorzystanie najrozmaitszych połączeń przypraw. Swoistym rytuałem cieszy się picie herbaty, która jest bardzo słodka. Znanym sposobem jest spożywanie jej przesączając przez kostkę cukru.

Leave a Reply

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kuchnia bez mięsa
      Wydawać by się mogło, że nasza dieta nie może się wręcz obyć bez mięsa, które według wielu osób jest podstawowym i najważniejszym elementem naszego jadłospisu. Okazuje się jednak, że bez …
    • Kuchnia wegetariańska –zmiany i przemiany
      Kuchnia wegetariańska dla wielu osób bardzo źle się kojarzy. Wiele osób nie wyobraża sobie jedzenia rosołu na bazie przetworów sojowych, czy też niedzielnego obiadu bez kotletów mięsnych. Prawda jest jednak …