Indie wymieniane są ostatnio jako jeden z krajów szybko rozwijających się. Coraz więcej koncernów Zachodnich zatrudnia pracowników z tej części świata lub nawet przenosi swoje firmy do hinduskich centrów gospodarczych. Pora więc przyjrzeć się tamtejszej kuchni, która zaczyna opanowywać światowe restauracje. Jej wyróżnikiem jest przede wszystkim curry – czyli różnego rodzaju potrawy z warzyw i mięsa, do których dodaje się specjalną mieszankę przypraw (m. in. kurkuma, chili, imbir). Stało się ono wyróżnikiem hinduskich restauracji, a w wielu częściach świata weszło do kanonu potraw fast food. W wielu regionach nie spożywa się mięsa, stąd duże bogactwo warzyw w diecie miejscowej ludności. Hindusi lubią wspólnie jeść, dlatego mają bardzo dużo przekąsek w swoim jadłospisie. Popularne są smażone w głębokim oleju trójkątne pierożki samosa, faszerowane warzywami lub serem. Wypiekane nieduże chlebki (naan, roti) podaje się z przeróżnymi sosami i dipami. W muzułmańskich częściach kraju popularne są potrawy z baraniny i jagnięciny. Dodatkiem do dań są np. ryż, marynowane warzywa, itp. Kuchnia hinduska jest bardzo aromatyczna i barwna poprzez wykorzystanie najrozmaitszych połączeń przypraw. Swoistym rytuałem cieszy się picie herbaty, która jest bardzo słodka. Znanym sposobem jest spożywanie jej przesączając przez kostkę cukru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Pojemniki na przyprawy
      Coraz trudniej jest w dzisiejszych czasach znaleźć dla siebie żywność nie przetworzoną o naprawdę dobrej jakości smaku jak i odpowiednim składzie. Coraz częściej elementy codziennego posiłku takie jak mięso czy …
    • Kuchnia warzywnaKuchnia warzywna
      Jedzenie warzyw, jest niesłychanie ważnym elementem każdej diety. Ich dodawanie do posiłków, pozwala nam nie tylko czuć się sprawnie, ale dodatkowo jeszcze nabrać apetytu, jak i douczyć się dodatkowych możliwości, …