Na specjalną okazję przygotujmy dla naszych gości omlet z warzywami i oregano. Całe danie, a raczej przygotowanie go, zajmie nam około 20 minut, tak więc nie dużo, a nasi goście będą zachwyceni daniem, które podany na stół. Oczywiście omlet z warzywami, traktujemy jako przystawkę – nie jako danie główne. Potrzebne nam będzie: 6jaj, papryka, 20dag szynki, 6pieczarek, mała cebula, 200ml mleka, pieprz biały (mielony), sól, gałka muszkatołowa i jedna łyżeczka oregano. Jajka wbijamy do miseczki o dodajemy do nich mleko, sól i oregano. Całość dobrze, mieszamy, na rozgrzanej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wlewamy wymieszane jajka, następnie pokrojone warzywa, pieczarki i szynkę równomiernie rozkładamy na jajkach, nie mieszamy! Całość posypujemy lekko białym pieprzem i zmieloną odrobiną gałki muszkatołowej. Całość smażymy około 10 minut, na małym ogniu. Wkładamy teraz patelnię do rozgrzanego piekarnika. Po 5 minutach posypujemy startym serem i pieczemy dalej. Kiery zauważymy, że ser się rozpuścił i nabrał złotego koloru, wyjmujemy patelnię i delikatnie przekładamy omlet na talerz. Gotowe! Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kuchnia dla lubiących przepychKuchnia dla lubiących przepych
      Każdy z nas kocha się w dobrach luksusowych, które nie tylko ułatwiają nasze codzienne prace, ale także pozwalają w sposób nader znaczący zabłyszczeć w oczach naszych znajomych. Kwestią najważniejszą staje …
    • ZupyZupy
      Zupy to dość konkretnie zaprezentowane dania, które bardzo dobrze charakteryzują porę obiadową. Oczywiście zupy można podzielić na poszczególne kategorie. Tutaj przede wszystkim można skupić się na takich aspektach jak zupy …