Na specjalną okazję przygotujmy dla naszych gości omlet z warzywami i oregano. Całe danie, a raczej przygotowanie go, zajmie nam około 20 minut, tak więc nie dużo, a nasi goście będą zachwyceni daniem, które podany na stół. Oczywiście omlet z warzywami, traktujemy jako przystawkę – nie jako danie główne. Potrzebne nam będzie: 6jaj, papryka, 20dag szynki, 6pieczarek, mała cebula, 200ml mleka, pieprz biały (mielony), sól, gałka muszkatołowa i jedna łyżeczka oregano. Jajka wbijamy do miseczki o dodajemy do nich mleko, sól i oregano. Całość dobrze, mieszamy, na rozgrzanej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wlewamy wymieszane jajka, następnie pokrojone warzywa, pieczarki i szynkę równomiernie rozkładamy na jajkach, nie mieszamy! Całość posypujemy lekko białym pieprzem i zmieloną odrobiną gałki muszkatołowej. Całość smażymy około 10 minut, na małym ogniu. Wkładamy teraz patelnię do rozgrzanego piekarnika. Po 5 minutach posypujemy startym serem i pieczemy dalej. Kiery zauważymy, że ser się rozpuścił i nabrał złotego koloru, wyjmujemy patelnię i delikatnie przekładamy omlet na talerz. Gotowe! Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kuchnia wegetariańska –zmiany i przemianyKuchnia wegetariańska –zmiany i przemiany
      Kuchnia wegetariańska dla wielu osób bardzo źle się kojarzy. Wiele osób nie wyobraża sobie jedzenia rosołu na bazie przetworów sojowych, czy też niedzielnego obiadu bez kotletów mięsnych. Prawda jest jednak …
    • Pojemniki na przyprawyPojemniki na przyprawy
      Coraz trudniej jest w dzisiejszych czasach znaleźć dla siebie żywność nie przetworzoną o naprawdę dobrej jakości smaku jak i odpowiednim składzie. Coraz częściej elementy codziennego posiłku takie jak mięso czy …