Każde społeczeństwo ma w swojej tradycji, kulturze, specyficzne tylko dla siebie potrawy. To, ze my lubimy pierogi z kapusta, nie musi to być przysmakiem w innych społecznościach. Świnki morskie u nas kupuje się jako domowe zwierzątka do przytulania. W Andach, pieczona świnka morska jest takim samym tanim i dobrym posiłkiem, jak u nas kurczak. Świnki hodowane na mięso, pozwalają mieszkańcom Andów mieć tanie i zdrowe źródło pożywienia. W południowej Azji, niemal na każdym straganie możemy do piwa zaserwować sobie koszmarna przekąskę – jest to balut, czyli jajko z ugotowanym wewnątrz pisklęciem, które nie zdążyło się z tego jajka wykluć… W Meksyku nieocenionym źródłem białka są escamoles, czyli jaja lub larwy dużych, jadowitych mrówek. Ta przekąska o maślano – orzechowym smaku, przypominająca nasz twarożek, jest tak popularna, że do daje się ją jak przyprawę do większości potraw. Sardynia znana jest ze wspaniałych produkowanych lokalnie serów. Jest jednak jeden gatunek, do zjedzenia którego trzeba mieć wiele odwagi – ser ‘casu marzu’ z zewnątrz ma twardą skórkę, ale wewnątrz, specjalny gatunek much składa w nim jaja, z nich powstają larwy – około dwóch tysięcy, które przerabiają ser w płynną masę. Ser wybiera się łyżką, wraz z żywymi larwami, podobno ma wspaniały smak i zapach. Smacznego…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Lampy zewnętrzne na dom
      Lampy zewnętrzne na dom. Podczas sezonu zimowego, robi się bardzo szybo ciemne. Pomimo tego, że już od końca grudnia dni stają się coraz dłuższe, to niestety popołudnia wciąż spowite są …
    • Gdy nie chce ci się gotować
      Z pewnością każdy z nas czasem ma taki dzień, że po prostu nie ma ochoty na robienie czegokolwiek. Najchętniej zostalibyśmy w łóżkach i nie wychodzili z nich na krok. Wiadomo, …