Każde społeczeństwo ma w swojej tradycji, kulturze, specyficzne tylko dla siebie potrawy. To, ze my lubimy pierogi z kapusta, nie musi to być przysmakiem w innych społecznościach. Świnki morskie u nas kupuje się jako domowe zwierzątka do przytulania. W Andach, pieczona świnka morska jest takim samym tanim i dobrym posiłkiem, jak u nas kurczak. Świnki hodowane na mięso, pozwalają mieszkańcom Andów mieć tanie i zdrowe źródło pożywienia. W południowej Azji, niemal na każdym straganie możemy do piwa zaserwować sobie koszmarna przekąskę – jest to balut, czyli jajko z ugotowanym wewnątrz pisklęciem, które nie zdążyło się z tego jajka wykluć… W Meksyku nieocenionym źródłem białka są escamoles, czyli jaja lub larwy dużych, jadowitych mrówek. Ta przekąska o maślano – orzechowym smaku, przypominająca nasz twarożek, jest tak popularna, że do daje się ją jak przyprawę do większości potraw. Sardynia znana jest ze wspaniałych produkowanych lokalnie serów. Jest jednak jeden gatunek, do zjedzenia którego trzeba mieć wiele odwagi – ser ‘casu marzu’ z zewnątrz ma twardą skórkę, ale wewnątrz, specjalny gatunek much składa w nim jaja, z nich powstają larwy – około dwóch tysięcy, które przerabiają ser w płynną masę. Ser wybiera się łyżką, wraz z żywymi larwami, podobno ma wspaniały smak i zapach. Smacznego…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Domowe pichcenie
      Gotowanie powinno być przede wszystkim przyjemnością. Dlatego też warto przygotowywać różnego rodzaju potrawy w zaciszu swojego domu. Dzięki temu, będzie się miało możliwość rozwijania się pod względem kulinarnym. Można będzie …
    • Lekkie sałatki
      W momencie kiedy okres zimowy jest już bardzo daleko za nami każdy z nas stara się o to, aby w jak największej mierze dać sobie radę z rzeczami takimi jak …