Każde społeczeństwo ma w swojej tradycji, kulturze, specyficzne tylko dla siebie potrawy. To, ze my lubimy pierogi z kapusta, nie musi to być przysmakiem w innych społecznościach. Świnki morskie u nas kupuje się jako domowe zwierzątka do przytulania. W Andach, pieczona świnka morska jest takim samym tanim i dobrym posiłkiem, jak u nas kurczak. Świnki hodowane na mięso, pozwalają mieszkańcom Andów mieć tanie i zdrowe źródło pożywienia. W południowej Azji, niemal na każdym straganie możemy do piwa zaserwować sobie koszmarna przekąskę – jest to balut, czyli jajko z ugotowanym wewnątrz pisklęciem, które nie zdążyło się z tego jajka wykluć… W Meksyku nieocenionym źródłem białka są escamoles, czyli jaja lub larwy dużych, jadowitych mrówek. Ta przekąska o maślano – orzechowym smaku, przypominająca nasz twarożek, jest tak popularna, że do daje się ją jak przyprawę do większości potraw. Sardynia znana jest ze wspaniałych produkowanych lokalnie serów. Jest jednak jeden gatunek, do zjedzenia którego trzeba mieć wiele odwagi – ser ‘casu marzu’ z zewnątrz ma twardą skórkę, ale wewnątrz, specjalny gatunek much składa w nim jaja, z nich powstają larwy – około dwóch tysięcy, które przerabiają ser w płynną masę. Ser wybiera się łyżką, wraz z żywymi larwami, podobno ma wspaniały smak i zapach. Smacznego…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kuchnia i gotowanie
      Jeśli lubimy gotować powinniśmy, szczególnie pomyśleć o tym by stworzyć w domu odpowiednią kuchnię. Jeśli właściwie wykorzystamy przestrzeń jaką w kuchni posiadamy będziemy mogli korzystać ze znacznie lepszej przestrzeni, gdzie …
    • Kuchnie zagraniczne
      Niezwykle istotnym czynnikiem, który ma wpływ na całe nasze życie jest zdrowie. Z kolei, by nasze zdrowie nam dopisywało, niezwykle istotne jest to czym się odżywiamy, co jemy, jakie posiłki …