Każdy naród posiada zbiór zwyczajów kulinarnych, określanych często mianem kuchni narodowej. W Europie wszystkie one połączone są ww grupy, a kryterium takiego a nie innego podziału jest przede wszystkim położenie geograficzne danego państwa oraz wynikająca z tego faktu większa dostępność pewnych składników, a dla innych – mniejsza. Wyróżniamy więc kuchnie śródziemnomorskie, środkowo i wschodnioeuropejskie, wyspiarską oraz skandynawską. Każda z tych grup oferuje zupełnie inne rodzaje dań głównych, deserów, zup oraz napojów. Do cieszących się największą popularnością na świecie kuchni europejskich bez wątpienia należą kuchnia włoska i francuska, węgierska oraz grecka. Nie mniejszym zainteresowaniem cieszy się kuchnia czeska i polska, a także hiszpańska, ostatnio coraz bardziej szwedzka. Z kolei na przykład mało jest amatorów dań pochodzących z Wielkiej Brytanii lub Niemiec, które powszechnie uważane są albo za mdłe, albo z kolei – zbyt tłuste. Aby skosztować specjałów danej kuchni, wcale nie musimy wyjeżdżać – w każdym mieście na pewno znajdziemy wiele restauracji specjalizujących się w potrawach pochodzących z konkretnych krajów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Sala weselna ŁódźSala weselna Łódź
      Wynajęcie sali weselnej. Organizacja własnego wesela to niesamowite przeżycie dla wszystkich młodych par, jednak trzeba się odpowiednio za to zabrać. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na sale weselne, a jest …
    • Sala weselna Łódź
      Wynajęcie sali weselnej. Organizacja własnego wesela to niesamowite przeżycie dla wszystkich młodych par, jednak trzeba się odpowiednio za to zabrać. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na sale weselne, a jest …