Każdy naród posiada zbiór zwyczajów kulinarnych, określanych często mianem kuchni narodowej. W Europie wszystkie one połączone są ww grupy, a kryterium takiego a nie innego podziału jest przede wszystkim położenie geograficzne danego państwa oraz wynikająca z tego faktu większa dostępność pewnych składników, a dla innych – mniejsza. Wyróżniamy więc kuchnie śródziemnomorskie, środkowo i wschodnioeuropejskie, wyspiarską oraz skandynawską. Każda z tych grup oferuje zupełnie inne rodzaje dań głównych, deserów, zup oraz napojów. Do cieszących się największą popularnością na świecie kuchni europejskich bez wątpienia należą kuchnia włoska i francuska, węgierska oraz grecka. Nie mniejszym zainteresowaniem cieszy się kuchnia czeska i polska, a także hiszpańska, ostatnio coraz bardziej szwedzka. Z kolei na przykład mało jest amatorów dań pochodzących z Wielkiej Brytanii lub Niemiec, które powszechnie uważane są albo za mdłe, albo z kolei – zbyt tłuste. Aby skosztować specjałów danej kuchni, wcale nie musimy wyjeżdżać – w każdym mieście na pewno znajdziemy wiele restauracji specjalizujących się w potrawach pochodzących z konkretnych krajów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kuchnia wegetariańska –zmiany i przemiany
      Kuchnia wegetariańska dla wielu osób bardzo źle się kojarzy. Wiele osób nie wyobraża sobie jedzenia rosołu na bazie przetworów sojowych, czy też niedzielnego obiadu bez kotletów mięsnych. Prawda jest jednak …
    • Tanie loty do MadrytuTanie loty do Madrytu
      Tanie loty do Madrytu. Połowa sezonu zimowego za nami, a więc wielkimi krokami nadchodzi lato i wakacje. Niektórzy z nas już teraz planują wyjazdy, szukają odpowiednich kwater gdzie będą mogli …