Każdy naród posiada zbiór zwyczajów kulinarnych, określanych często mianem kuchni narodowej. W Europie wszystkie one połączone są ww grupy, a kryterium takiego a nie innego podziału jest przede wszystkim położenie geograficzne danego państwa oraz wynikająca z tego faktu większa dostępność pewnych składników, a dla innych – mniejsza. Wyróżniamy więc kuchnie śródziemnomorskie, środkowo i wschodnioeuropejskie, wyspiarską oraz skandynawską. Każda z tych grup oferuje zupełnie inne rodzaje dań głównych, deserów, zup oraz napojów. Do cieszących się największą popularnością na świecie kuchni europejskich bez wątpienia należą kuchnia włoska i francuska, węgierska oraz grecka. Nie mniejszym zainteresowaniem cieszy się kuchnia czeska i polska, a także hiszpańska, ostatnio coraz bardziej szwedzka. Z kolei na przykład mało jest amatorów dań pochodzących z Wielkiej Brytanii lub Niemiec, które powszechnie uważane są albo za mdłe, albo z kolei – zbyt tłuste. Aby skosztować specjałów danej kuchni, wcale nie musimy wyjeżdżać – w każdym mieście na pewno znajdziemy wiele restauracji specjalizujących się w potrawach pochodzących z konkretnych krajów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Oliwa z Krety
      Najlepsza oliwa. Kreta to duża wyspa, należąca do Grecji, która co roku przyciąga wielu turystów. Ciepły klimat, zabytki, a także dostęp do morza naprawdę może ucieszyć każdego. Smakosze znajdą także …
    • Omlet z warzywami. Pyszności!
      Na specjalną okazję przygotujmy dla naszych gości omlet z warzywami i oregano. Całe danie, a raczej przygotowanie go, zajmie nam około 20 minut, tak więc nie dużo, a nasi goście …