Lasagne jest kolejną potrawą, która należy do najczęściej przyrządzanych potraw kuchni włoskiej poza terenem tego kraju. Danie to w zasadzie ma postać dużych płatów makaronu, które są poukładane w głębokim, prostokątnym naczyniu na przemian z farszem. Plastry te są uprzednio gotowane, lub układane na sucho. Po ułożeniu warstw potrawy do końca, potrawa jest zapiekana. Obecnie istnieje bardzo wiele typów farszu do lasagne. Jednak bez wątpienia najpopularniejszym nadzieniem jest sos pomidorowy z mięsem, który przekłada się z makaronem na przemian z beszamelem i serem. Istnieją również wersje wegetariańskie tego dania, gdzie nadzienie stanowią pomidory, bakłażany, cukinia oraz inne włoskie warzywa. Dobrym pomysłem jest również lasagne na słodko, w skład której wchodzą różne owoce. Jest to idealna propozycja na przykład na urodziny dziecka. Poza tym coraz większą popularność zdobywa lasagne ze szpinakiem, który jest uprzednio przygotowywany w aromatycznym sosie. Najbardziej popularne klasyczne odmiany to lasagne bolognese oraz lasagne napoli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Tanie loty do MadrytuTanie loty do Madrytu
      Tanie loty do Madrytu. Połowa sezonu zimowego za nami, a więc wielkimi krokami nadchodzi lato i wakacje. Niektórzy z nas już teraz planują wyjazdy, szukają odpowiednich kwater gdzie będą mogli …
    • Zadbaj o odpowiedni sprzętZadbaj o odpowiedni sprzęt
      W życiu chodzi o to, żeby w miarę możliwości sobie je ułatwiać. Aktualnie wystarczy jedynie zajrzeć do sklepów, żeby zorientować się w tym, jak wiele sprzętów i urządzeń możemy zakupić …