Lasagne jest kolejną potrawą, która należy do najczęściej przyrządzanych potraw kuchni włoskiej poza terenem tego kraju. Danie to w zasadzie ma postać dużych płatów makaronu, które są poukładane w głębokim, prostokątnym naczyniu na przemian z farszem. Plastry te są uprzednio gotowane, lub układane na sucho. Po ułożeniu warstw potrawy do końca, potrawa jest zapiekana. Obecnie istnieje bardzo wiele typów farszu do lasagne. Jednak bez wątpienia najpopularniejszym nadzieniem jest sos pomidorowy z mięsem, który przekłada się z makaronem na przemian z beszamelem i serem. Istnieją również wersje wegetariańskie tego dania, gdzie nadzienie stanowią pomidory, bakłażany, cukinia oraz inne włoskie warzywa. Dobrym pomysłem jest również lasagne na słodko, w skład której wchodzą różne owoce. Jest to idealna propozycja na przykład na urodziny dziecka. Poza tym coraz większą popularność zdobywa lasagne ze szpinakiem, który jest uprzednio przygotowywany w aromatycznym sosie. Najbardziej popularne klasyczne odmiany to lasagne bolognese oraz lasagne napoli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Skup oleju posmażalniczego
      Skup oleju posmażalniczego. Jeżeli ktoś prowadzi jakiś punkt gastronomiczny, to z pewnością wie, że nie jest to proste. Nie chodzi tu tylko o ilość pracy, jaką trzeba włożyć w taką …
    • Kuchnia marzeńKuchnia marzeń
      Każda osoba, która lubi gotować, taką kuchnię ma w swojej głowie. Marzy o posiadaniu przestronnego wnętrza, wypełnionego ziołami, przyprawami i dobrej jakości sprzętem, w który możliwe byłoby przygotowywanie wielu potraw. …