postheadericon Lasagne

Lasagne jest kolejną potrawą, która należy do najczęściej przyrządzanych potraw kuchni włoskiej poza terenem tego kraju. Danie to w zasadzie ma postać dużych płatów makaronu, które są poukładane w głębokim, prostokątnym naczyniu na przemian z farszem. Plastry te są uprzednio gotowane, lub układane na sucho. Po ułożeniu warstw potrawy do końca, potrawa jest zapiekana. Obecnie istnieje bardzo wiele typów farszu do lasagne. Jednak bez wątpienia najpopularniejszym nadzieniem jest sos pomidorowy z mięsem, który przekłada się z makaronem na przemian z beszamelem i serem. Istnieją również wersje wegetariańskie tego dania, gdzie nadzienie stanowią pomidory, bakłażany, cukinia oraz inne włoskie warzywa. Dobrym pomysłem jest również lasagne na słodko, w skład której wchodzą różne owoce. Jest to idealna propozycja na przykład na urodziny dziecka. Poza tym coraz większą popularność zdobywa lasagne ze szpinakiem, który jest uprzednio przygotowywany w aromatycznym sosie. Najbardziej popularne klasyczne odmiany to lasagne bolognese oraz lasagne napoli.

Leave a Reply

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Nowoczesna kuchnia
      Zazwyczaj osoby, które chcą mieć nowoczesne kuchnie idą do różnych projektantów i proszą ich o to, aby zaprojektowali im naprawdę wspaniałe kuchnie. Przede wszystkim powinniśmy pamiętać o tym, że taki …
    • Kuchnia żydowska
      Mało która kuchnia ma tak restrykcyjną kuchnię, jak kuchnia żydowska. W przypadku kuchni polskiej, tajskiej, hiszpańskiej itd., mamy różnego rodzaju tradycyjne dania wynikające z naszych korzeni, ale jest także wiele …