postheadericon Lasagne

Lasagne jest kolejną potrawą, która należy do najczęściej przyrządzanych potraw kuchni włoskiej poza terenem tego kraju. Danie to w zasadzie ma postać dużych płatów makaronu, które są poukładane w głębokim, prostokątnym naczyniu na przemian z farszem. Plastry te są uprzednio gotowane, lub układane na sucho. Po ułożeniu warstw potrawy do końca, potrawa jest zapiekana. Obecnie istnieje bardzo wiele typów farszu do lasagne. Jednak bez wątpienia najpopularniejszym nadzieniem jest sos pomidorowy z mięsem, który przekłada się z makaronem na przemian z beszamelem i serem. Istnieją również wersje wegetariańskie tego dania, gdzie nadzienie stanowią pomidory, bakłażany, cukinia oraz inne włoskie warzywa. Dobrym pomysłem jest również lasagne na słodko, w skład której wchodzą różne owoce. Jest to idealna propozycja na przykład na urodziny dziecka. Poza tym coraz większą popularność zdobywa lasagne ze szpinakiem, który jest uprzednio przygotowywany w aromatycznym sosie. Najbardziej popularne klasyczne odmiany to lasagne bolognese oraz lasagne napoli.

Leave a Reply

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Najciekawsze kuchnie europejskieNajciekawsze kuchnie europejskie
      Każdy naród posiada zbiór zwyczajów kulinarnych, określanych często mianem kuchni narodowej. W Europie wszystkie one połączone są ww grupy, a kryterium takiego a nie innego podziału jest przede wszystkim położenie …
    • Posiłek dla dzieciPosiłek dla dzieci
      Danie dla dzieci jest bardzo charakterystyczne. Właściwie nie można powiedzieć, że dzieci mają jakąś wyspecjalizowaną kuchnię, która można przygotowywać specjalnie dla nich. Zupełnie sprawy toczą się, jeśli dziecko jest w …