postheadericon Lasagne

Lasagne jest kolejną potrawą, która należy do najczęściej przyrządzanych potraw kuchni włoskiej poza terenem tego kraju. Danie to w zasadzie ma postać dużych płatów makaronu, które są poukładane w głębokim, prostokątnym naczyniu na przemian z farszem. Plastry te są uprzednio gotowane, lub układane na sucho. Po ułożeniu warstw potrawy do końca, potrawa jest zapiekana. Obecnie istnieje bardzo wiele typów farszu do lasagne. Jednak bez wątpienia najpopularniejszym nadzieniem jest sos pomidorowy z mięsem, który przekłada się z makaronem na przemian z beszamelem i serem. Istnieją również wersje wegetariańskie tego dania, gdzie nadzienie stanowią pomidory, bakłażany, cukinia oraz inne włoskie warzywa. Dobrym pomysłem jest również lasagne na słodko, w skład której wchodzą różne owoce. Jest to idealna propozycja na przykład na urodziny dziecka. Poza tym coraz większą popularność zdobywa lasagne ze szpinakiem, który jest uprzednio przygotowywany w aromatycznym sosie. Najbardziej popularne klasyczne odmiany to lasagne bolognese oraz lasagne napoli.

Leave a Reply

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kuchnia włoska
      Włoska kuchnia jest bardzo charakterystyczna w smaku. Na pewno każdy, kto jej zasmakował doceni jej doskonałe walory smakowe. Wszystko opiera się przede wszystkim na doskonałym smaku pomidorów, ziół oraz przypraw …
    • Smaczne kuchnie
      Istnieje wiele takich kuchni, które pod względem światowym zyskują bardzo wysokie noty w konkursie kulinarnym. Warto zwiedzić kulinarna mapę niezwykłych podróży. Na pewno jedną z najlepszych kuchni na świecie jest …