Lasagne jest kolejną potrawą, która należy do najczęściej przyrządzanych potraw kuchni włoskiej poza terenem tego kraju. Danie to w zasadzie ma postać dużych płatów makaronu, które są poukładane w głębokim, prostokątnym naczyniu na przemian z farszem. Plastry te są uprzednio gotowane, lub układane na sucho. Po ułożeniu warstw potrawy do końca, potrawa jest zapiekana. Obecnie istnieje bardzo wiele typów farszu do lasagne. Jednak bez wątpienia najpopularniejszym nadzieniem jest sos pomidorowy z mięsem, który przekłada się z makaronem na przemian z beszamelem i serem. Istnieją również wersje wegetariańskie tego dania, gdzie nadzienie stanowią pomidory, bakłażany, cukinia oraz inne włoskie warzywa. Dobrym pomysłem jest również lasagne na słodko, w skład której wchodzą różne owoce. Jest to idealna propozycja na przykład na urodziny dziecka. Poza tym coraz większą popularność zdobywa lasagne ze szpinakiem, który jest uprzednio przygotowywany w aromatycznym sosie. Najbardziej popularne klasyczne odmiany to lasagne bolognese oraz lasagne napoli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Ulubiona kuchniaUlubiona kuchnia
      W życiu każdy człowiek ma jakieś swoje upodobania i przyzwyczajenia. Warto zauważyć, że jedne z nich są bardziej, inne z kolei mniej przyziemne. Niektóre z nich nawet można powiedzieć, że …
    • Dietetyczne jedzenie też jest smaczneDietetyczne jedzenie też jest smaczne
      Wiele osób naprawdę błędnie pojmuje to, jak wygląda dieta. Naprawdę nie polega ona na głodzeniu się i na jedzeniu rzeczy, które są naprawdę niedobre i jałowe, nie mają smaku. Jeżeli …