Mało która kuchnia ma tak restrykcyjną kuchnię, jak kuchnia żydowska. W przypadku kuchni polskiej, tajskiej, hiszpańskiej itd., mamy różnego rodzaju tradycyjne dania wynikające z naszych korzeni, ale jest także wiele potraw, które przywędrowały do takowych kuchni z innych rejonów świata. Nie mamy jednak zakazów związanych z jedzeniem konkretnych mięs. Możemy jeść to, na co mamy ochotę. W przypadku kuchni żydowskiej możemy spotkać wiele zakazów i wytycznych, a więc można powiedzieć, że kuchnia ta jest bardzo koszerna. W jej obrębie można dowiedzieć się o tym, że istnieją potrawy czyste, oraz takowe nieczyste. Każdy więc może spożywać tylko te pierwsze. Te drugie są zakazane. A wszystko wzięło się stąd, że kuchnia żydowska opiera się na Biblii i interpretacja Żydów dotycząca tej świętej księgi doprowadziła do tego, że kuchnia została w sporej części ograniczona. Żydzi nie jedzą przykładowo mięsa wieprzowego. Nie mogą sobie pozwolić na spożywanie krwi zwierzęcej, a więc kaszanka dla nich byłaby potrawą zakazaną. Co ciekawe, kuchnia żydowska zakazuje łączenia mleka z krwią. Dla wielu mogłoby się to wydawać dziwaczne, ale taka jest ich kultura, która dotyczy także kuchni. Żydzi nie mogą jeść takich ryb, które nie posiadają łusek. To kolejna ciekawostka, która niejednego mogłaby zaskoczyć. Jednakże dzięki takim zasadom kuchnia ta jest niezwykle oryginalna i wyjątkowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Mięso z owocami
      W naszym kraju ludzie są bardzo mocno przyzwyczajeni do różnego rodzaju swojskich wyrobów takich jak mięsa, w których lubują się ponad wszystko. Dobrze jest dla siebie dobrać w odpowiedni sposób …
    • Kuchnia marzeńKuchnia marzeń
      W życiu każdego człowieka przychodzi taki moment, kiedy to chce on przede wszystkim tego, aby jego życie było przede wszystkim udane. Dlatego też mnóstwo osób decyduje się na to, aby …