postheadericon Kuchnia żydowska

Mało która kuchnia ma tak restrykcyjną kuchnię, jak kuchnia żydowska. W przypadku kuchni polskiej, tajskiej, hiszpańskiej itd., mamy różnego rodzaju tradycyjne dania wynikające z naszych korzeni, ale jest także wiele potraw, które przywędrowały do takowych kuchni z innych rejonów świata. Nie mamy jednak zakazów związanych z jedzeniem konkretnych mięs. Możemy jeść to, na co mamy ochotę. W przypadku kuchni żydowskiej możemy spotkać wiele zakazów i wytycznych, a więc można powiedzieć, że kuchnia ta jest bardzo koszerna. W jej obrębie można dowiedzieć się o tym, że istnieją potrawy czyste, oraz takowe nieczyste. Każdy więc może spożywać tylko te pierwsze. Te drugie są zakazane. A wszystko wzięło się stąd, że kuchnia żydowska opiera się na Biblii i interpretacja Żydów dotycząca tej świętej księgi doprowadziła do tego, że kuchnia została w sporej części ograniczona. Żydzi nie jedzą przykładowo mięsa wieprzowego. Nie mogą sobie pozwolić na spożywanie krwi zwierzęcej, a więc kaszanka dla nich byłaby potrawą zakazaną. Co ciekawe, kuchnia żydowska zakazuje łączenia mleka z krwią. Dla wielu mogłoby się to wydawać dziwaczne, ale taka jest ich kultura, która dotyczy także kuchni. Żydzi nie mogą jeść takich ryb, które nie posiadają łusek. To kolejna ciekawostka, która niejednego mogłaby zaskoczyć. Jednakże dzięki takim zasadom kuchnia ta jest niezwykle oryginalna i wyjątkowa.

Leave a Reply

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kulinarne zawiłości
      Kulinaria każdy z nas chociaż trochę zna, a jak nie zna, to na pewno je pozna. Jednak nie zawsze są one łatwe do opanowania. Kulinaria niosą ze sobą konieczność nauczenia …
    • Talent kulinarny
      Jeśli ktoś mówi, że ma talent kulinarny, zazwyczaj ma na myśli to, że potrafi przyrządzić określone potrawy. Nie ma takich osb, które rodzą się z talentem kulinarnym, tylko na tej …