postheadericon Jedzmy miód, póki jeszcze mamy pszczoły

Miód, ten cudowny naturalny produkt, znany, stosowany i jedzony od stuleci, zawdzięczamy małym, pracowitym owadom, nad którymi gromadzą się czarne chmury. Pszczoły, do niedawna niczym nie zagrożone, skrzętnie pracują dla człowieka od pierwszych, wiosennych promieni słońca, do późnej jesieni, ale niestety, z każdym rokiem jest ich mniej. Giną całe roje, które zapadają na różne choroby, a odtworzenie nowych jest coraz droższe i trudniejsze. Owoc ich pracy, miód, jest jednym z najwspanialszych, naturalnych specyfików leczniczych i spożywczych, upiększających, jakie wymyśliła natura. Miód ma właściwości antybiotyczne, jest w stanie powstrzymać wzrost gronkowca złocistego. Ma działanie bakteriobójcze, wspomaga leczenie wielu chorób wewnętrznych, podnosi odporność, wpływa na urodę, jakość skóry, zawiera mnóstwo cennych związków, składników mineralnych i witamin. W kuchni jest znakomitym dodatkiem do deserów, zjadany na surowo – z pieczywem, białym serem, może być dodatkiem podczas procesu przyrządzania mięs. Nadaje się świetnie do marynaty, dodając mięsom pieczonym, grillowanym wybornego smaku i pięknej glazury.

Leave a Reply

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kuchnia dla każdegoKuchnia dla każdego
      Słowo kuchnia jest bardzo znane. Niemal codziennie każdy z nas używa, jest to spowodowane tym, iż w kuchni spożywamy śniadanie, obiad, kolację. W kuchni spędza się dużo czasu. Każda gospodyni …
    • Smak ogniskaSmak ogniska
      W momencie kiedy na polu zaczyna robić się coraz bardziej ciepło ludzie zaczynają sobie przypominać w coraz większej kwestii o spędzaniu swojego wolnego czasu na świeżym powietrzu. Po okresie zimowym …