Miód, ten cudowny naturalny produkt, znany, stosowany i jedzony od stuleci, zawdzięczamy małym, pracowitym owadom, nad którymi gromadzą się czarne chmury. Pszczoły, do niedawna niczym nie zagrożone, skrzętnie pracują dla człowieka od pierwszych, wiosennych promieni słońca, do późnej jesieni, ale niestety, z każdym rokiem jest ich mniej. Giną całe roje, które zapadają na różne choroby, a odtworzenie nowych jest coraz droższe i trudniejsze. Owoc ich pracy, miód, jest jednym z najwspanialszych, naturalnych specyfików leczniczych i spożywczych, upiększających, jakie wymyśliła natura. Miód ma właściwości antybiotyczne, jest w stanie powstrzymać wzrost gronkowca złocistego. Ma działanie bakteriobójcze, wspomaga leczenie wielu chorób wewnętrznych, podnosi odporność, wpływa na urodę, jakość skóry, zawiera mnóstwo cennych związków, składników mineralnych i witamin. W kuchni jest znakomitym dodatkiem do deserów, zjadany na surowo – z pieczywem, białym serem, może być dodatkiem podczas procesu przyrządzania mięs. Nadaje się świetnie do marynaty, dodając mięsom pieczonym, grillowanym wybornego smaku i pięknej glazury.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Omlet z warzywami. Pyszności!Omlet z warzywami. Pyszności!
      Na specjalną okazję przygotujmy dla naszych gości omlet z warzywami i oregano. Całe danie, a raczej przygotowanie go, zajmie nam około 20 minut, tak więc nie dużo, a nasi goście …
    • Kuchnia brytyjska
      Wiele osób twierdzi, że brytyjska kuchnia jest jedną z najmniej atrakcyjnych na świecie. I rzeczywiście, wiele jest w tym prawdy, co potwierdza choćby fakt, iż potrawy z kuchni angielskiej, szkockiej, …