Miód, ten cudowny naturalny produkt, znany, stosowany i jedzony od stuleci, zawdzięczamy małym, pracowitym owadom, nad którymi gromadzą się czarne chmury. Pszczoły, do niedawna niczym nie zagrożone, skrzętnie pracują dla człowieka od pierwszych, wiosennych promieni słońca, do późnej jesieni, ale niestety, z każdym rokiem jest ich mniej. Giną całe roje, które zapadają na różne choroby, a odtworzenie nowych jest coraz droższe i trudniejsze. Owoc ich pracy, miód, jest jednym z najwspanialszych, naturalnych specyfików leczniczych i spożywczych, upiększających, jakie wymyśliła natura. Miód ma właściwości antybiotyczne, jest w stanie powstrzymać wzrost gronkowca złocistego. Ma działanie bakteriobójcze, wspomaga leczenie wielu chorób wewnętrznych, podnosi odporność, wpływa na urodę, jakość skóry, zawiera mnóstwo cennych związków, składników mineralnych i witamin. W kuchni jest znakomitym dodatkiem do deserów, zjadany na surowo – z pieczywem, białym serem, może być dodatkiem podczas procesu przyrządzania mięs. Nadaje się świetnie do marynaty, dodając mięsom pieczonym, grillowanym wybornego smaku i pięknej glazury.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • W przyprawach kluczW przyprawach klucz
      Kulinaria wręcz nie mogą istnieć przez przypraw. Bez nich nie uzyska się pożądanych efektów, które sprawiają, że danie smakuje tak jak należy. Dlatego też jak najbardziej należy wybierać jedynie dobrej …
    • Dostęp do bieżącej wody i kanalizacji w kuchniDostęp do bieżącej wody i kanalizacji w kuchni
      W każdej kuchni wykonywane czynności związane z przyrządzaniem potraw i zmywaniem naczyń należy do rzeczy bardzo ważnych. Prawidłowość ich wykonywania zależy w dużym stopniu od wyposażenia kuchni w urządzenia zaopatrujące …