Statystyki pokazują, że wyrzucamy do śmietników coraz więcej żywności. Jeżeli nie przemawia do nas fakt, że to jedzenie zamiast znaleźć się w śmietniku, mogłoby komuś służyć, może zastanowi nas fakt marnowania naszych własnych pieniędzy. W krajach, gdzie ludzie nie znają lodówek ani zamrażarek, żywność jest przechowywana i konserwowana w sposób niezwykle staranny, aby nic się nie zmarnowało. W wielu regionach mięso i ryby soli się i suszy, co sprawia, że produkty można przechowywać przez długi czas, nie narażając ich na zepsucie. Nie oznacza to, że bezmyślnie zabija się kilka fok na raz, ale to, co pozostaje po jednym, dwóch posiłkach, umiejętnie zabezpiecza się na kolejne dni. My, posiadacze lodówek, zamrażarek, nie zastanawiamy się nad prawidłowym przechowywaniem żywności, ponieważ jak się jedno zepsuje, kupi się drugie. I jakoś nie przemawia do nas fakt, że nie trzeba robić zakupów żywnościowych na najbliższe dwa tygodnie, codziennie przecież można robić zakupy na bieżąco i przygotować świeży posiłek. Taniej i zdrowiej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Zdrowe słodycze
      Każdy z nas lubi wszystko co słodkie i nie mam się tutaj względem tego co czarować. Dlatego też w wielu wypadkach staramy się naprawdę bardzo mocno starać o to, aby …
    • Wyjątkowy smak trawy cytrynowejWyjątkowy smak trawy cytrynowej
      Trawa cytrynowa to roślina, która jest bardzo szeroko wykorzystywana w pracy kulinarnej różnego rodzaju. Przede wszystkim, stosuje się ją w daniach kuchni azjatyckiej takiej, jak chińska, tajska, czy też wietnamska. …