postheadericon Ergonomia kuchni

Jeśli lubimy gotować musimy posiadać funkcjonalną kuchnię, tak by przygotowywanie posiłków nie sprawiało nam trudności, ale przyjemność. Przy projektowaniu kuchni możemy spotkać się z wieloma rozwiązaniami, do jakich zaliczyć możemy tak zwany trójkąt roboczy. Trójkąt roboczy w kuchni składa się z trzech podstawowych urządzeń jakie znajdują się w każdej kuchni. Do takich urządzeń zaliczamy kuchenkę, zlewozmywak oraz lodówkę. Zasada tworzenie takiego trójkąta, w większych kuchniach często wielokąta polega na zachowaniu pomiędzy poszczególnymi urządzeniami podobnych odległości. W większych kuchniach bardzo często spotykamy takie urządzenia, jak zmywarka, czy oddzielne urządzenia z piekarnikiem i płytą kuchenną. Jedyną możliwością zachowania różnych odległości pomiędzy poszczególnymi urządzeniami w kuchni, jest nie ustawianie ich w jednej linii. W kuchni powinniśmy stworzyć pewnego rodzaju wielokąt, po jakim można się swobodnie poruszać. W takim wielokącie poszczególne urządzenia powinny być również umieszczone w ciągu związanym z wykonywaniem przez nas pracy. Na początku wyjmujemy produkty, potem je myjemy, kroimy, a następnie, gotujemy, a naczynia zmywamy. Z tego powodu urządzenia w kuchni powinny ustawione być w kolejności lodówka, zlewozmywak, płyta grzewcza.

Leave a Reply

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kuchnia warzywnaKuchnia warzywna
      Jedzenie warzyw, jest niesłychanie ważnym elementem każdej diety. Ich dodawanie do posiłków, pozwala nam nie tylko czuć się sprawnie, ale dodatkowo jeszcze nabrać apetytu, jak i douczyć się dodatkowych możliwości, …
    • Kulinaria- najlepsze daniaKulinaria- najlepsze dania
      Od zawsze wiadomo, że ludzie lubią jeść. Kiedy idzie się gdzieś na jakąś imprezę, urodziny to zazwyczaj serwowane są różnego rodzaju dania. Są takie, które od razu przypadną nam do …