postheadericon Czernina

W naszej kuchni, kuchni polskiej przysmakiem wielu jest czernina. Jest to zupa sporządzana na kaczej krwi, z dodatkiem cukru i octu. Może być podawana z makaronem lub gotowanymi ziemniakami. Jako dodatek można tez dodać gruszki w occie lub różne suszone owoce. Na wielu forach internetowych smakosze tego danie wychwalają je pod niebiosa. Wymieniają się swoimi własnymi przepisami. Opowiadają co zrobić, by uzyskać jeszcze lepszy smak i aromat. Nie wiem jednak co oni w niej widzą. Wiadomo są gusta i guściki, aczkolwiek nie wyobrażam sobie siebie nad talerzem tego dania. Na sam widok już mnie odstrasza, a jak już sobie pomyślę z czego to jest zrobione, to dostaję konwulsji. Zastanawiam się kto wymyślił taki rodzaj potrawy. Przecież to tak samo jak by ktoś pił własną krew z dodatkiem rosołu i cukru z octem. Myślę jednak, ze o gustach nie powinno się dyskutować, więc lepiej swe własne przemyślenia zostawię dla siebie, a wszystkim smakoszom życzę smacznego podczas konsumpcji czerniny.

Leave a Reply

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kulinaria na co dzień
      Kulinaria nie bez powodu zyskała sobie miano sztuki, wymaga bowiem finezji, wyobraźni, gustu i dobrego smaku (dosłownie i w przenośni). Kulinaria, a właściwie sztuka kulinarna, kojarzy nam się najczęściej z …
    • Zdrowe owoce
      Coraz więcej w naszym kraju zaczyna się mówić o tym jak bardzo ważna jest dla każdego z nas zrównoważona dieta, która musi być doskonale sporządzona, aby nasz organizm mógł normalnie …