postheadericon Czernina

W naszej kuchni, kuchni polskiej przysmakiem wielu jest czernina. Jest to zupa sporządzana na kaczej krwi, z dodatkiem cukru i octu. Może być podawana z makaronem lub gotowanymi ziemniakami. Jako dodatek można tez dodać gruszki w occie lub różne suszone owoce. Na wielu forach internetowych smakosze tego danie wychwalają je pod niebiosa. Wymieniają się swoimi własnymi przepisami. Opowiadają co zrobić, by uzyskać jeszcze lepszy smak i aromat. Nie wiem jednak co oni w niej widzą. Wiadomo są gusta i guściki, aczkolwiek nie wyobrażam sobie siebie nad talerzem tego dania. Na sam widok już mnie odstrasza, a jak już sobie pomyślę z czego to jest zrobione, to dostaję konwulsji. Zastanawiam się kto wymyślił taki rodzaj potrawy. Przecież to tak samo jak by ktoś pił własną krew z dodatkiem rosołu i cukru z octem. Myślę jednak, ze o gustach nie powinno się dyskutować, więc lepiej swe własne przemyślenia zostawię dla siebie, a wszystkim smakoszom życzę smacznego podczas konsumpcji czerniny.

Leave a Reply

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kuchnia wegetariańska –zmiany i przemianyKuchnia wegetariańska –zmiany i przemiany
      Kuchnia wegetariańska dla wielu osób bardzo źle się kojarzy. Wiele osób nie wyobraża sobie jedzenia rosołu na bazie przetworów sojowych, czy też niedzielnego obiadu bez kotletów mięsnych. Prawda jest jednak …
    • Wino celebrytówWino celebrytów
      Wino jest w dzisiejszych czasach najpopularniejszym trunkiem na świecie. Wiele osób zaczęło więc łączyć swoje interesy z wytwarzaniem i rozprowadzaniem tego alkoholu. Również gwiazdy show-biznesu zainteresowały się lokowaniem swoich pieniędzy …