W naszej kuchni, kuchni polskiej przysmakiem wielu jest czernina. Jest to zupa sporządzana na kaczej krwi, z dodatkiem cukru i octu. Może być podawana z makaronem lub gotowanymi ziemniakami. Jako dodatek można tez dodać gruszki w occie lub różne suszone owoce. Na wielu forach internetowych smakosze tego danie wychwalają je pod niebiosa. Wymieniają się swoimi własnymi przepisami. Opowiadają co zrobić, by uzyskać jeszcze lepszy smak i aromat. Nie wiem jednak co oni w niej widzą. Wiadomo są gusta i guściki, aczkolwiek nie wyobrażam sobie siebie nad talerzem tego dania. Na sam widok już mnie odstrasza, a jak już sobie pomyślę z czego to jest zrobione, to dostaję konwulsji. Zastanawiam się kto wymyślił taki rodzaj potrawy. Przecież to tak samo jak by ktoś pił własną krew z dodatkiem rosołu i cukru z octem. Myślę jednak, ze o gustach nie powinno się dyskutować, więc lepiej swe własne przemyślenia zostawię dla siebie, a wszystkim smakoszom życzę smacznego podczas konsumpcji czerniny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kuchnia chińska w domowych pieleszachKuchnia chińska w domowych pieleszach
      Od momentu kiedy nasz kraj coraz bardziej zaczął stawać się otwartym na świat, do naszych domów coraz bardziej zaczęły docierać zagraniczne kultury, które w większym lub też mniejszym stopniu wpływały …
    • Domowe pichcenieDomowe pichcenie
      Gotowanie powinno być przede wszystkim przyjemnością. Dlatego też warto przygotowywać różnego rodzaju potrawy w zaciszu swojego domu. Dzięki temu, będzie się miało możliwość rozwijania się pod względem kulinarnym. Można będzie …