W naszej kuchni, kuchni polskiej przysmakiem wielu jest czernina. Jest to zupa sporządzana na kaczej krwi, z dodatkiem cukru i octu. Może być podawana z makaronem lub gotowanymi ziemniakami. Jako dodatek można tez dodać gruszki w occie lub różne suszone owoce. Na wielu forach internetowych smakosze tego danie wychwalają je pod niebiosa. Wymieniają się swoimi własnymi przepisami. Opowiadają co zrobić, by uzyskać jeszcze lepszy smak i aromat. Nie wiem jednak co oni w niej widzą. Wiadomo są gusta i guściki, aczkolwiek nie wyobrażam sobie siebie nad talerzem tego dania. Na sam widok już mnie odstrasza, a jak już sobie pomyślę z czego to jest zrobione, to dostaję konwulsji. Zastanawiam się kto wymyślił taki rodzaj potrawy. Przecież to tak samo jak by ktoś pił własną krew z dodatkiem rosołu i cukru z octem. Myślę jednak, ze o gustach nie powinno się dyskutować, więc lepiej swe własne przemyślenia zostawię dla siebie, a wszystkim smakoszom życzę smacznego podczas konsumpcji czerniny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Załóż blog kulinarnyZałóż blog kulinarny
      Wielu z nas ma jakieś zainteresowania. Wiadomo, że nieraz dotyczą one zupełnie różnych dziedzin. Bez wątpienia wiele osób naprawdę lubi gotować. Nie ogranicza się to jedynie do gotowania z książką …
    • Smaki ostre w kuchni
      Każdy z nas wie, że o gustach się nie dyskutuje i tak również jest, gdy chodzi o upodobania kulinarne. Jednakże zdarza się i tak, że osoba, która bardzo czegoś nienawidzi …