W naszej kuchni, kuchni polskiej przysmakiem wielu jest czernina. Jest to zupa sporządzana na kaczej krwi, z dodatkiem cukru i octu. Może być podawana z makaronem lub gotowanymi ziemniakami. Jako dodatek można tez dodać gruszki w occie lub różne suszone owoce. Na wielu forach internetowych smakosze tego danie wychwalają je pod niebiosa. Wymieniają się swoimi własnymi przepisami. Opowiadają co zrobić, by uzyskać jeszcze lepszy smak i aromat. Nie wiem jednak co oni w niej widzą. Wiadomo są gusta i guściki, aczkolwiek nie wyobrażam sobie siebie nad talerzem tego dania. Na sam widok już mnie odstrasza, a jak już sobie pomyślę z czego to jest zrobione, to dostaję konwulsji. Zastanawiam się kto wymyślił taki rodzaj potrawy. Przecież to tak samo jak by ktoś pił własną krew z dodatkiem rosołu i cukru z octem. Myślę jednak, ze o gustach nie powinno się dyskutować, więc lepiej swe własne przemyślenia zostawię dla siebie, a wszystkim smakoszom życzę smacznego podczas konsumpcji czerniny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kuchnia marzeń
      Każda osoba, która lubi gotować, taką kuchnię ma w swojej głowie. Marzy o posiadaniu przestronnego wnętrza, wypełnionego ziołami, przyprawami i dobrej jakości sprzętem, w który możliwe byłoby przygotowywanie wielu potraw. …
    • Nie bój się gotowaćNie bój się gotować
      Ileż to razy znaleźliśmy się w takiej sytuacji, kiedy to po prostu baliśmy się zmierzyć z pewnym zadaniem? Z pewnością każdy z nas niejednokrotnie znalazł się właśnie w takiej sytuacji, …