Przyznać trzeba, że kuchnia orientalna, ze szczególnym wskazaniem na Daleki Wschód, robi w Europie i USA w ostatnich latach prawdziwą furorę, a my zachwycamy się na wiele sposobów różnymi potrawami kuchni tajskiej, chińskiej, czy też wietnamskiej. Skąd bierze się w nas ta fascynacja? Przede wszystkim stąd, że kuchnia azjatycka dostarcza nam zupełnie innych smaków niż te, które powiązane są bezpośrednio z europejskimi daniami. Dlatego też, chętnie je wykorzystujemy, tworząc naprawdę ciekawe dania. A jakie smaki w potrawach azjatyckich działają na nas najlepiej pod każdym względem? Przede wszystkim, warto zwrócić uwagę na rolę, jaką odgrywa mieszanie elementów słodkich, kwaśnych i pikantnych. W kuchni europejskiej jest to niespotykane. Po drugie, pikantność uzyskuje się dzięki zupełnie innym środkom niż w Europie. Tu dominuje przede wszystkim imbir połączony z ostrą papryką, ale to ten pierwszy nadaje smak. Ponadto, stosuje się tak oryginalne składniki, jak sos sojowy, rybny, trawę cytrynową, czy też mleko kokosowe, które dają naprawdę ciekawy efekt pod względem smaku potrawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Gdzie warto zajrzeć?
      Wszyscy potrzebujemy jedzenia po to, żeby żyć. Jednakże jak najbardziej warto zdecydować się na to, ażeby jedzenie było smaczne i zróżnicowane. Z pewnością wszyscy chcielibyśmy móc jadać wyłącznie smaczne dania …
    • Blaty kuchenne z konglomeratu Kielce
      Przeprowadzka – gdzie kupić nowe meble?. Podczas przeprowadzki będziemy potrzebować masę nowych mebli oraz materiałów, które stworzą mieszkanie dokładnie takim, jakie zobaczyliśmy oczami wyobraźni. Sklep internetowy najczęściej posiada o wiele …