postheadericon Azjatyckie smaki

Przyznać trzeba, że kuchnia orientalna, ze szczególnym wskazaniem na Daleki Wschód, robi w Europie i USA w ostatnich latach prawdziwą furorę, a my zachwycamy się na wiele sposobów różnymi potrawami kuchni tajskiej, chińskiej, czy też wietnamskiej. Skąd bierze się w nas ta fascynacja? Przede wszystkim stąd, że kuchnia azjatycka dostarcza nam zupełnie innych smaków niż te, które powiązane są bezpośrednio z europejskimi daniami. Dlatego też, chętnie je wykorzystujemy, tworząc naprawdę ciekawe dania. A jakie smaki w potrawach azjatyckich działają na nas najlepiej pod każdym względem? Przede wszystkim, warto zwrócić uwagę na rolę, jaką odgrywa mieszanie elementów słodkich, kwaśnych i pikantnych. W kuchni europejskiej jest to niespotykane. Po drugie, pikantność uzyskuje się dzięki zupełnie innym środkom niż w Europie. Tu dominuje przede wszystkim imbir połączony z ostrą papryką, ale to ten pierwszy nadaje smak. Ponadto, stosuje się tak oryginalne składniki, jak sos sojowy, rybny, trawę cytrynową, czy też mleko kokosowe, które dają naprawdę ciekawy efekt pod względem smaku potrawy.

Leave a Reply

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • By potrawa miała smak
      Niejednokrotnie człowiek decyduje się na to, aby w samodzielny sposób wykonać dane zadanie. Jednakże, nie zawsze człowiek ma odpowiednie pojęcie na temat tego, jak dane zadanie wykonać. Co zatem i …
    • Bombonierki z pralinami
      Bombonierki z pralinami. Jaki może być taki uniwersalny prezent na rozmaite okazje? Gdy coś się odbywa, ktoś ma na przykład jubileusz, urodziny, czy jakieś swoje okolicznościowe święto i my jesteśmy …