postheadericon Azjatyckie smaki

Przyznać trzeba, że kuchnia orientalna, ze szczególnym wskazaniem na Daleki Wschód, robi w Europie i USA w ostatnich latach prawdziwą furorę, a my zachwycamy się na wiele sposobów różnymi potrawami kuchni tajskiej, chińskiej, czy też wietnamskiej. Skąd bierze się w nas ta fascynacja? Przede wszystkim stąd, że kuchnia azjatycka dostarcza nam zupełnie innych smaków niż te, które powiązane są bezpośrednio z europejskimi daniami. Dlatego też, chętnie je wykorzystujemy, tworząc naprawdę ciekawe dania. A jakie smaki w potrawach azjatyckich działają na nas najlepiej pod każdym względem? Przede wszystkim, warto zwrócić uwagę na rolę, jaką odgrywa mieszanie elementów słodkich, kwaśnych i pikantnych. W kuchni europejskiej jest to niespotykane. Po drugie, pikantność uzyskuje się dzięki zupełnie innym środkom niż w Europie. Tu dominuje przede wszystkim imbir połączony z ostrą papryką, ale to ten pierwszy nadaje smak. Ponadto, stosuje się tak oryginalne składniki, jak sos sojowy, rybny, trawę cytrynową, czy też mleko kokosowe, które dają naprawdę ciekawy efekt pod względem smaku potrawy.

Leave a Reply

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Słodkie lekarstwo na co dzieńSłodkie lekarstwo na co dzień
      Ludzie bardzo cenią sobie wszelkie produkty naturalne, które faktycznie można tylko i wyłącznie dostać w większości wypadków na wioskach. Ludzie już od paru lat bardzo dobrze wiedzą, że wszystkie produkty …
    • Aby jedzenie nie było nudneAby jedzenie nie było nudne
      Każdy z nas doskonale wie o tym, że jedzenie jest nam potrzebne do tego, żeby żyć. Musimy zatem każdego dnia zapewnić sobie co najmniej kilka posiłków. W dzisiejszych czasach co …