postheadericon Azjatyckie smaki

Przyznać trzeba, że kuchnia orientalna, ze szczególnym wskazaniem na Daleki Wschód, robi w Europie i USA w ostatnich latach prawdziwą furorę, a my zachwycamy się na wiele sposobów różnymi potrawami kuchni tajskiej, chińskiej, czy też wietnamskiej. Skąd bierze się w nas ta fascynacja? Przede wszystkim stąd, że kuchnia azjatycka dostarcza nam zupełnie innych smaków niż te, które powiązane są bezpośrednio z europejskimi daniami. Dlatego też, chętnie je wykorzystujemy, tworząc naprawdę ciekawe dania. A jakie smaki w potrawach azjatyckich działają na nas najlepiej pod każdym względem? Przede wszystkim, warto zwrócić uwagę na rolę, jaką odgrywa mieszanie elementów słodkich, kwaśnych i pikantnych. W kuchni europejskiej jest to niespotykane. Po drugie, pikantność uzyskuje się dzięki zupełnie innym środkom niż w Europie. Tu dominuje przede wszystkim imbir połączony z ostrą papryką, ale to ten pierwszy nadaje smak. Ponadto, stosuje się tak oryginalne składniki, jak sos sojowy, rybny, trawę cytrynową, czy też mleko kokosowe, które dają naprawdę ciekawy efekt pod względem smaku potrawy.

Leave a Reply

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Sala weselna Łódź
      Wynajęcie sali weselnej. Organizacja własnego wesela to niesamowite przeżycie dla wszystkich młodych par, jednak trzeba się odpowiednio za to zabrać. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na sale weselne, a jest …
    • Szwedzki stół pabianice
      Gdzie spędzić sylwestra?. Wybieracie się ze świetną ekipą nad morze nadal jednak nie macie zarezerwowanego pokoju i cała operacja stoi pod znakiem zapytania.Nie przejmuj się za zapas, potraktuj to jako …