Przyznać trzeba, że kuchnia orientalna, ze szczególnym wskazaniem na Daleki Wschód, robi w Europie i USA w ostatnich latach prawdziwą furorę, a my zachwycamy się na wiele sposobów różnymi potrawami kuchni tajskiej, chińskiej, czy też wietnamskiej. Skąd bierze się w nas ta fascynacja? Przede wszystkim stąd, że kuchnia azjatycka dostarcza nam zupełnie innych smaków niż te, które powiązane są bezpośrednio z europejskimi daniami. Dlatego też, chętnie je wykorzystujemy, tworząc naprawdę ciekawe dania. A jakie smaki w potrawach azjatyckich działają na nas najlepiej pod każdym względem? Przede wszystkim, warto zwrócić uwagę na rolę, jaką odgrywa mieszanie elementów słodkich, kwaśnych i pikantnych. W kuchni europejskiej jest to niespotykane. Po drugie, pikantność uzyskuje się dzięki zupełnie innym środkom niż w Europie. Tu dominuje przede wszystkim imbir połączony z ostrą papryką, ale to ten pierwszy nadaje smak. Ponadto, stosuje się tak oryginalne składniki, jak sos sojowy, rybny, trawę cytrynową, czy też mleko kokosowe, które dają naprawdę ciekawy efekt pod względem smaku potrawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Wina półsłodkie mają coraz więcej fanów
      Wydawać by się mogło, że wino wytrawne na stałe podbiło serca Polaków swoim aromatem. Z najnowszych sondaży okazuje się jednak, że przegrywa ono z winem półsłodkim, które gromadzi sobie wiele …
    • Kuchnia- smaczne daniaKuchnia- smaczne dania
      Kuchnia to miejsce, w którym nieraz powstają najróżniejsze i najsmaczniejsze dania. Kuchnia kojarzy się na pewno z jedzeniem, ponieważ wiele osób tam właśnie jada śniadania, obiady, kolacje, czy też właśnie …