Przyznać trzeba, że kuchnia orientalna, ze szczególnym wskazaniem na Daleki Wschód, robi w Europie i USA w ostatnich latach prawdziwą furorę, a my zachwycamy się na wiele sposobów różnymi potrawami kuchni tajskiej, chińskiej, czy też wietnamskiej. Skąd bierze się w nas ta fascynacja? Przede wszystkim stąd, że kuchnia azjatycka dostarcza nam zupełnie innych smaków niż te, które powiązane są bezpośrednio z europejskimi daniami. Dlatego też, chętnie je wykorzystujemy, tworząc naprawdę ciekawe dania. A jakie smaki w potrawach azjatyckich działają na nas najlepiej pod każdym względem? Przede wszystkim, warto zwrócić uwagę na rolę, jaką odgrywa mieszanie elementów słodkich, kwaśnych i pikantnych. W kuchni europejskiej jest to niespotykane. Po drugie, pikantność uzyskuje się dzięki zupełnie innym środkom niż w Europie. Tu dominuje przede wszystkim imbir połączony z ostrą papryką, ale to ten pierwszy nadaje smak. Ponadto, stosuje się tak oryginalne składniki, jak sos sojowy, rybny, trawę cytrynową, czy też mleko kokosowe, które dają naprawdę ciekawy efekt pod względem smaku potrawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strony
Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Nie bój się gotowaćNie bój się gotować
      Dla nikogo z nas niczym nowym i zaskakującym nie powinno być to, że w XXI wieku bardzo wiele osób wręcz obawia się tego, aby wykonywać pewne zadania. Niestety, ale spora …
    • Projektowanie kuchni na kolorowo
      Spora ilość młodych osób stara się na samym starcie pozyskać dla siebie właściwe miejsce na świecie gdzie będą mogli żyć i funkcjonować na swoim własnym garnuszku bez niczyjej pomocy. Głównym …